Băutură din cereale și păpădie
Fără cofeină, cu vitamine și minerale. Băutura solubilă din cereale cu păpădie conține doar ingrediente excelente. Este preparată din orz, secară, cicoare, păpădie și sfeclă de zahăr prăjită. Atunci când se toarnă apă fierbinte peste, se obține o băutură care amintește de cafea. Dar are un gust puțin diferit - dulce, delicat, natural.
Compoziție
Orz, Secară, Rădăcină de cicoare, Păpădie, Sfeclă roșie prăjităInfuzia și gustul
Băutura din mai multe cereale cu păpădie oferă o băutură de culoare maro închis, cu o spumă ușoară atunci când se toarnă peste apă fierbinte. Gustul său poate fi descris ca fiind dulce la început, apoi ușor amărui.
Origine
Băuturile solubile realizate din ingrediente pur naturale reprezintă o tendință care aduce în viața noastră o doză necesară de substanțe benefice, făcând în același timp pregătirea rapidă și ușoară. Băutura din cereale și păpădie este potrivită alături de gustarea de dimineață sau la cină. Nu conține cofeină în mod natural, așa că poate fi savurată de proaspetele mămici sau de persoanele care suferă de probleme de somn.
Să reamintim pe scurt beneficiile celor cinci ingrediente din care este preparată.
Una dintre primele culturi agricole pe care omul le-a cultivat în mod deliberat este orzul (Hordeum). De la civilizațiile antice până în zilele noastre, această cereală a rămas un ingredient esențial al alimentației. Orzul tânăr, renumit pentru gustul și proprietățile sale excelente, a fost consumat de oameni în urmă cu aproximativ 5 000 de ani. Egiptenii, grecii, romanii și alte culturi antice, de exemplu, îl serveau sportivilor și războinicilor. Se presupunea că aceștia dobândeau o forță și o rezistență supraomenească. Orzul a fost dus în America de către Columb. În prezent, această cereală este cultivată în climatele temperate din întreaga lume. Este apreciată pentru valoarea sa energetică - conține până la 80% carbohidrați. Orzul este, de asemenea, o sursă de vitaminele E și B, în timp ce vitaminele C, K și H se găsesc, de asemenea, în orzul tânăr.
O altă cultură importantă la nivel mondial este secara (Secale). Această plantă monocotiledonată ne oferă un bob rar și versatil. Secara este bogată în carbohidrați și fibre, dar oferă, de asemenea, cantități modeste de proteine, potasiu și vitaminele B.
Băutura din cereale și păpădie conține și cicoare (Cichorium intybus), o plantă cu flori albastre originară din Europa, care a câștigat popularitate dincolo de continent. Introdusă în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea, planta este cultivată în prezent de fermierii din țări precum Olanda, Belgia, Franța și Germania. Frunzele și rădăcinile de cicoare sunt folosite ca o legumă delicioasă. În plus, rădăcina de cicoare poate fi folosită pentru a face un substitut de cafea, care a fost utilizat pe scară largă în timpul așa-numitei crize a cafelei (în anii 1980), când rădăcina prăjită a fost amestecată cu sfeclă de zahăr și secară. Băutura rezultată se numea Mischkaffee și era deosebit de populară în partea de est a Germaniei.
Și acum ajungem la păpădia (Taraxacum). Este o plantă perenă, cu rădăcini puternice și flori galbene. Aceste plante se găsesc pe pajiști, câmpii și chiar în grădini. Păpădiilor le plac solurile bogate în azot. Ele cresc în zonele temperate din emisfera nordică, adaptându-se la diferite medii. Păpădia este o importantă plantă meliferă. Oamenii colectează frunzele, florile și rădăcinile și le folosesc pentru salate, siropuri și chiar făină.
Să nu uităm de sfecla de zahăr (Beta vulgaris), care este cultivată ca o sursă esențială de zahăr. Sucul de sfeclă de zahăr conține un nivel ridicat de zaharoză și este a doua sursă de zahăr din lume, după trestia de zahăr. Prelucrarea sfeclei de zahăr are o istorie extrem de interesantă. Prima producție experimentală de zahăr din sfeclă a fost realizată în Germania, în 1747, de către chimistul Marggraf, însă prima fabrică de zahăr specializată în zahărul din sfeclă a fost înființată abia în 1802, în Silezia (în prezent, Polonia). Sfecla de zahăr este o legumă rădăcinoasă, iar rădăcina sa conține zaharoză, o substanță albă cristalină folosită ca cel mai frecvent îndulcitor.
Băutura din cereale și păpădie conține gluten, astfel că nu ar trebui să fie folosită de persoanele care sunt alergice la acesta.
Cum se prepară băutura din cereale și păpădie? Se toarnă 2 g de cafea în 100 ml de apă la temperatură de 90-100 ⁰C. Se amestecă și se lasă să se răcească ușor.
Instrucțiuni de preparare
- Băutura din cereale și păpădie se prepară cu apă fierbinte de 90-100 °C în proporție de 2 g la 100 ml de apă.
- Se amestecă și se lasă să se răcească ușor.
Valoarea energetică: | 1446 kj / 343 kcal |
Grăsimi: | 0.2 g |
din care saturați: | 0.2 g |
Carbohidrați: | 72 g |
din care zaharuri: | 21 g |
Fibre: | 16 g |
Proteină: | 4.5 g |
Sare: | 0.23 g |